Zelfzorg

zelfzorgZelfzorg. Goed zorgen voor jezelf is een taboe, is een egoïstische daad en wordt zonder woorden veroordeeld. Schuld en schaamte zitten diep ingebakken in onze genen. “Goed voor jezelf zorgen” werd in de afgelopen generaties letterlijk en figuurlijk uitgeklopt. Het mishandelen van een kind was, pakweg 100jaar, geleden heel gewoon, door de ouders, de nonnen, de pastoors en de schoolmeesters. 

De pijn, die deze kinderen hebben ondergaan, diende opzij gezet te worden om de mishandelingen te kunnen overleven. Zo’n kind blijft in een constante traumamodus, het is namelijk nergens veilig. De pijn zit ver weggestopt in de psyche. Eens het kind volwassen is kan het weggaan, vroeger gebeurde dat vaak door met de eerste de beste te trouwen om thuis weg te kunnen, om zich eindelijk veilig te voelen.  Wanneer er dan kinderen komen, worden de kersverse ouders teruggegooid in de tijd. Het eigen kind maakt de oude onverwerkte pijn los in de ouder op de leeftijd waarop de mishandelingen begonnen. De ouder heeft dan een aantal mogelijkheden ofwel weglopen en emotioneel afwezig zijn voor het kind ofwel zelf slaan als het teveel wordt en zo wordt de pijn doorgegeven naar de volgende generatie ofwel stilstaan bij de pijn en ze verwerken. 

Om de oude pijn te verwerken moet je terug in de tijd gaan kijken, hoe het was om als kleine jongen of klein meisje fysiek geslagen te worden, verbaal vernederd te worden, constant uitgelachen te worden,  soms opgesloten te worden, verwaarloosd, gebruikt en/of misbruikt te zijn.

Om de oude pijn te verwerken moet je durven naar  het gedrag van je ouders te kijken en alvast voor jezelf toe te geven dat ze geen goede ouder geweest zijn voor jou, dat ze jou niet konden geven wat jij nodig had. Dat kan. Dat mag. 

Het 4degebod “Je zult je vader en moeder eren” werd gebruikt om ervoor te zorgen dat je geen kwaad woord kan spreken over je ouders. Het zorgt ervoor dat je in een valse loyaliteit blijft zitten met een ouder, die geen ouder kon zijn. Je kan met mededogen naar je ouders kijken en beseffen dat ze geen manier hebben gevonden om hun pijn en trauma’s te verwerken dan ze door te geven aan jou. Het is dan aan jou om de vicieuze cirkel te doorbreken, de pijnen en trauma’s van de ouders los te laten en je eigen pijn en trauma’s te omarmen, ze te zien, ze te erkennen, ze vrij te laten zodat de volgende generatie vrij is van de doorgegeven pijnen en trauma’s. 

Zelfzorg is dan nodig. Zelfzorg is nodig om de oude pijnen te omarmen. Zelfzorg betekent dan dat je hulp vraagt als het niet lukt alleen. Zelfzorg betekent dat je jezelf dezelfde zorg geeft als aan je ouders, je kinderen en je beste vriend(in). Zelfzorg betekent dat je tijd neemt om alleen te zijn, om dicht bij jezelf te zijn en te voelen, te huilen, te roepen, te spelen, te lachen zomaar omdat je zelf fijn gezelschap voor jezelf bent. En wanneer je daar bent ben je ook fijn gezelschap voor anderen en zijn je kinderen vrij om hun eigen vleugels te ontdekken. 

Van harte,

Frieda

 ©friedadesaeger